Haineprichindei.ro                                        

Cum alegem scaunul de masina pentru copil?

Importanta scaunului auto in care copilul sta in masina este de necontestat in prezent, cand parintii au la dispozitie atatea surse de informare. Totusi, alegerea scaunului potrivit nu mai este atat de usoara, avand in vedere larga gama de scaune disponibile pe piata. De ce anume trebuie sa tii cont atunci cand alegi scaunul auto al copilului?

1. Categoria de varsta

Grupa 0 (numită și scoica pentru bebeluși)

Greutate: 0 pînă la 10 kg
Vârsta copilului: de la naştere la 6 luni
Poziționare: cu faţa invers sensului de mers

Aşa-zisele „coşuleţe” sau „scoici” se aşază cu faţa în direcţia opusă sensului de mers. Spătarul are o înclinaţie de 135 grade, fiind special dezvoltate pentru a proteja coloana vertebrală fragilă a bebeluşilor.  Copilul se prinde în leagăn cu o centură lată și moale, iar în jurul capului are o protecție specială.

Grupa 0+

Greutate: 0 pînă la 13 kg
Vârsta copilului: pînă la un an
Poziționare: cu faţa invers sensului de mers

Poziția copilului este semi culcată. Până bebelușul nu împlinește 12 luni și 9 kilograme, scaunul trebuie poziționat cu faţa invers sensului de mers. Specialiștii spun că poziționarea cu faţa spre sensul de mers poate răni coloana bebelușului în cazul unei coliziuni frontale și că, cu cât menții mai mult poziționarea opusa sensului de mers, cu atît expui copilul unui risc mai mic.

Grupa I

Greutate: 9 pînă la 18 kg
Vârsta copilului: 9 luni – 4 ani
Poziționare: cu faţa în direcția sensului de mers

Este destinat copiilor de la un an ce pot singuri sta pe funduleț și țin sigur capul. Specific este centura de siguranță în forma de Y, ce în caz de accident permite protejarea coloanei vertebrale și abdomenul copilului.

Grupa II sau combinată II/III

Greutate: 15 pînă la 25 kg
Vârsta copilului: 3  – 7 ani
Poziționare: cu faţa în direcția sensului de mers

Este cea mai populară grupă, probabil din motiv că este utilizată mai mulţi ani. Inițial e un scaun cu două poziții a spătarului, apoi după ce copilul va crește partea superioară se va scoate.

Grupa III

Greutate: 22 pînă la 36 kg
Vârsta copilului: 6 – 12 ani
Poziționare: cu faţa în direcția sensului de mers

Se potrivește copiilor în vârsta de peste 6 ani. Copiii peste 150 cm înălțime, se pot asigura cu centura de siguranță a mașinii. Centurile de siguranță se pot ajusta, dar trebuie să stea strâns și să nu fie răsucite, ai grijă mai ales la gât.

Universale (Grupa I, II, III)

Este o modalitate economă ce cuprinde scaunele de grupa I, II, III. Procurând odată nu va mai trebui să îți faci griji că ulerior va fi mic pentru copil. Odată ce capul copilului va crește peste spătarul scaunului, acesta se va schimba cu altul.

2. Sistemul de prindere al scaunului

a. In centuri

Potrivit reglementarilor in vigoare, pentru ca cel mic sa fie in siguranta, scaunele trebuie sa aiba sistem de prindere in 5 puncte. Astfel, veti evita zguduirea sau ranirea copilului in cazul unei frane bruste sau al unui accident. Achizitionati un produs care se poate ajusta rapid si ale carui hamuri se deschid usor. Asigurati-va ca hamurile pentru umeri sunt la nivelul umarului copilasului sau mai jos. In plus, scaunul pentru bebelusi are, in general, si un suport special pentru cap, deoarece pozitia capului este extrem de importanta. Utilizati doar suporturi cumparate de la aceeasi firma de la care ati luat scaunul!

Montarea unui scaun auto pentru copil nu ar trebui sa fie dificila, dar inainte de a-l cumpara trebuie sa aflati ce dimensiuni are produsul si daca se potriveste pe bancheta din spate a masinii dumneavoastra. Dupa ce l-ati instalat, acesta nu trebuie sa se miste mai mult de 2-3 cm in lateral, altfel puneti in pericol viata micului massager.

b. Isofix

Sistemul Isofix a fost creat in anul 1997 ca sistem standard pentru scaunele auto pentru copii si reprezinta un sistem de fixare sigura si foarte usor de manevrat a scaunului copilului in autovechicul.
Sistemul Isofix reduce riscul accidentarii copiilor in masina. Scaunul este fixat de caroseria masinii cu ajutorul unor sine si poate fi instalat sau dezinstalat foarte repede, uzual facandu-se prin apasarea unui buton atasat scaunului. Sistemul Isofix ofera o buna protectie scaunului celui mic, prin aceasta legatura fixa, in toate situatiile de impact.
Sistemul Isofix nu permite ca scaunul sa alunece, sa se rastoarne sau sa se balanseze, principalele scopuri fiind acelea de a imbunatati performantele dinamice ale elementelor de fixare a scaunului si de a reduce defectele de fixare la scaunele pentru copii si bineanteles sa asigure o metoda universala de prindere a scaunelor pentru copii.
Majoritatea masinilor au puncte de prindere pe ambele locuri exterioare ale banchetei, mai concret intre spatar si suprafata de sezut. Acestea dispun de cate doua inele de prindere pentru fixarea cate unui scaun pentru copii

3. Materialele din care sunt construite. Copii sunt foarte sensibili la miscare, de aceea este foarte posibil sa li se faca rau si sa vomite. Pentru ca scaunul sa fie usor de curatat, asigurati-va inainte ca materialul este usor de intretinut si de spalat.

Pentru un plus de siguranta, puteti opta pentru un scaun confectionat dintr-un material textil anti-alunecare, ignifug si rezistent la lumina (scaunul nu ia foc in cazul unui accident) si fara compusi toxici (coloranti etc).

4. Protecţia laterală

Este foarte important ca scaunul să aibă pereţi de protecţie rezistenţi, astfel încât, în caz de accident să fie protejate mai ales gâtul şi coloana copilului.

5. Marcajul

Este important ca scaunul să fie certificat. Dacă scaunul posedă marcajul ECE R44/04, (E2), ECE R44/03, aceasta înseamnă că el a trecut ciclul complet al testărilor europene și corespunde standardelor europene de securitate, respectiv poate fi procurat.

Date 2018-05-22 at 06:51:29 View 6444 Comments 0