Haineprichindei.ro                                        

Cum sa alegem încălţămintea pentru copii noștri?

Ca părinți ai unei fetițe care se născuse cu talus valg la ambele piciorușe, am fost foarte interesați sa știm daca trebuie sa ii dam încălţăminte specială atunci când va veni vremea. Din fericire, medical ortoped ne-a spus ca tot ce trebuie sa facem este ii dam încălţăminte comoda, fără înălțător plantar sau talonet.

Cei mai mulți copii învață să meargă in jurul vârstei de un an. Pe măsura ce copilul începe sa meargă , este posibil să aveți primele întrebări cu privire la ce fel de pantofi ar trebui să poarte.  Un copil în creștere va avea nevoie de pantofi noi în mod frecvent și  părinţi se vor întreba " când este momentul sa schimbe încălţămintea si cum trebuie aceasta aleasa astfel incat sa fie comoda”:

 Mărime

Ca părinţi, atunci când alegem încălţămintea pentru copii, trebuie sa acordam o atenție deosebita la lungimea corectă a pantofului, lățime și adâncime. Celor mai mulți bebeluși ( sub 16 luni ) lungimea piciorului creste cu mai mult de o jumătate de dimensiune în două luni. Copiii de la vârsta de 16 ani la 24 de luni creste piciorul cu o medie de o jumătate de mărime la fiecare trei luni . Copilul mic , cu vârsta de la 24 până la 36 luni de zile, creste aproximativ cu o jumătate de mărime a piciorului la fiecare patru luni, iar copiilor de peste 3 ani le creste talpa cu o mărime sau  jumătate de mărime a piciorului la fiecare patru pana la șase luni.

Una dintre metodele cele mai uşoare metode de estimare a măsurii este cu ruleta (sau un metru de croitorie) direct pe talpa desculţă sprijinită pe podea, de la călcâi până la degetul mare. La fel puteţi măsura şi interiorul pantofului, introducând ruleta (corectitudinea măsurătorii depinde însă mult de conformaţia pantofului) cu grijă, fără să o forţaţi. Deşi există câteva standarde, mărimile diferă de la un producător la altul. Puteţi avea surpriza ca un număr 21 la un producător să fie echivalent cu mărimea 20 de la altă firmă. De aceea, cel mai indicat este să măsuraţi cât mai exact atât talpa copilului, cât şi interiorul pantofilor.

O altă metodă este să puneţi talpa copilului (desculţ) pe un carton tare, faceţi conturul cu un pix, decupaţi cartonul şi astfel puteţi verifica interiorul pantofului.

Cel mai important aspect este să măsuraţi constant (la fiecare 6-8 săptămâni) talpa şi interiorul pantofilor, pentru a vă asigura că aceştia sunt încă buni. Copiii nu ştiu să spună că încălţămintea este prea mică, aceștia îşi ghemuiesc degetele şi își formează ulterior un mers defectuos. Distanta pana la vârf poate fi de 1 centimetru, însa nu mai mult de atât. Este normal sa cumpărați încălţăminte cu o mărime mai mult, dar e important sa fi-ti atenți la felul in care copilul merge si sa va asigurați ca pantofii nu ii ies din picioare. Daca la calcai este prea larga si restul este in regula, atunci va puteți gândi la varianta de a utiliza branțuri.

 Amintiți-vă ca pantofii ar trebui să fie confortabili încă de la început .

 

Criterii de alegere a încălţămintei

Pantoful este format din patru părți: partea de sus, branțul , talpa și călcâiul . 

Partea de sus

Partea superioară a pantofului copilului ar trebui să fie din piele sau din pânză. Picioarele copiilor transpira in timpul mersului, iar partea de sus a pantofilor  ar trebui să fie confecționata din materiale in care piciorul poate sa respire. Pielea sau pânza permite piciorului sa respire . Evitați materialele gen plastic .

Branț

Asigurați-vă că branțul este fabricat dintr-un material absorbant . Cei mai mulți copii nu au nevoie de un sprijin special gen talonet . Toți copii mici vârsta mai mica de 16 luni au nevoie sa isi dezvolte singuri musculatura, daca medicul ortoped nu recomanda altceva. 

Talpa

Talpa exterioară asigură tracțiune, amortizarea și flexibilitate pantofului . Mai ales la primii paşi, este indicat ca talpa să fie cât mai flexibilă, pentru a putea fi îndoită uşor. Copiii mici nu au suficientă putere să flexeze o talpă tare, şi astfel vor avea probleme cu echilibrul şi nu vor mai avea încredere să păşească.

Călcâiul

Copiii nu au nevoie de tocuri la pantofii lor. Talpa exterioara plata este mult mai potrivita pentru mersul pe jos. Copiii mai mari pot purta pantofi cu toc, dar nu trebuie să fie prea mare ( nu mai înalt decât un 2 cm), deoarece tocurile înalte pot face piciorul să alunece în față și provoacă crampe la degetele de la picioare în interiorul pantofului .

 

Concluzie: Căutaţi încălţăminte de calitate, moale şi uşoară, să aibă talpa foarte flexibilă şi anti-derapată, materiale naturale, şi suficient spaţiu pentru degeţele(cea cu vârfurile aproape pătrate este cea mai bună pentru primii paşi).

Date 2018-05-22 at 06:47:30 View 5183 Comments 1